Jak vyčistit troubu od nečistot?
Trouba je jedním z nejpoužívanějších a zároveň nejobtížněji čistitelných míst v kuchyni. Kvůli jejímu tvaru, špatné přístupnosti a obvykle i dlouhodobě zapékaným nečistotám musíte vynaložit opravdu velké úsilí, abyste dosáhli alespoň mírně uspokojivého výsledku. My vám však nyní přinášíme skvělý recept, díky kterému bez obtíží a bez dlouhé ztráty času bude vaše trouba opět zářit jako nová. Nepotřebujete už žádné drahé chemikálie.
Co budeme potřebovat?
Předtím, než se pustíme do čištění, je třeba si nachystat potřebné suroviny na přípravu směsi proti nečistotám, aby se vám nestalo, že najednou zjistíte, že vám jedna z nich chybí. Složení prostředku je velice jednoduché, a přitom přináší dlouhotrvající a na první pohled fantastický výsledek. Stačí, když budete mít k dispozici:
- 0,25 litrů sody
- 10 gramů kyseliny citrónové
- 1 citron
- 1 litr vody
- 2 lžičky pracího prášku (značky dle vašeho uvážení)
Jak čistit sklo trouby?
Do sody a kyseliny citrónové nalijeme malé množství vody. Po promíchání by měla směs mírně zhoustnout asi do konzistence smetany. Směs aplikujte na troubu – na její skleněné části jako je víko a nechte ji tam asi 30 minut nanesenou. Dobu působení prostředku můžete zvolit s ohledem na odolnost nečistot. Poté ji opatrně setřete hadříkem nebo houbičkou; nečistoty půjdou odstranit velice snadno.
Jak čistit vnitřek trouby?
Naplňte dostatečně velkou nádobu vodou, vložte do ní na plátky nakrájený citron a prací prášek. Do předem předehřáté trouby na 100 stupňů pak tuto směs umístěte a nechte ji asi 30 minut působit při konstantní a neměnné teplotě. Výpary poruší vrstvu usazenin a vy je pak velmi lehce můžete setřít houbičkou či hadříkem.
Co byste ještě měli vědět
Tento způsob je vhodný pro jakýkoliv typ trouby a je velmi šetrný. Můžete ho využívat samozřejmě i několikrát po sobě, vždy když se vám častým používáním spotřebič znečistí. Po nanesení domácího prostředku je vhodné začít s čištěním bez otálení, aby vrstva usazenin opět nezaschnula.